Publicador de continguts


Lloguer d’habitacions a Mallorca 


11 de febrer de 2025

Si estàs pensant a llogar una habitació a Mallorca o a qualsevol part de les Illes Balears, sigui per a estudiar, treballar o gaudir de la vida en aquestes illes, hi ha coses importants que has de saber.

En què consisteix el lloguer d’una habitació? Quan llogues una habitació, no estàs contractant un habitatge complet, sinó un espai privat dins una casa o un pis compartit. Això vol dir que, a més de la teva habitació, també podràs utilitzar les zones comunes, com el bany, la cuina, la sala d’estar, o fins i tot el jardí o la terrassa, si l’immoble en té.

Quina llei regula el lloguer d’habitacions? El lloguer d’habitacions no està subjecte a la Llei d’arrendaments urbans (LAU), com passa amb els habitatges complets. En lloc d’això, es regula segons el Codi civil, específicament a partir dels articles 1554 i següents.

Això vol dir que tant el propietari com l’inquilí tenen molta llibertat per a establir les condicions del contracte, però sempre és recomanable deixar-ho tot per escrit per a evitar malentesos.

Què ha d’incloure un contracte de lloguer d’habitació? Tot i que no és obligatori formalitzar un contracte per escrit, és molt recomanable. Aquests són els punts clau que hauries d’incloure:

1. Identificació de l’habitació i les zones comunes

Especifica quina és l’habitació que llogues.

Detalla les zones comunes a les quals tindràs accés (banys, cuina, sala d’estar, etc.).

Inclou un inventari del mobiliari i els electrodomèstics disponibles.

2. Preu del lloguer

Aclareix quant pagaràs mensualment.

Indica si el preu inclou els subministraments (electricitat, aigua, Internet, etc.) o si es pagaran a part.

3. Durada del contracte

Defineix quant de temps durarà el contracte. El més habitual és acordar mesos, trimestres, semestres o cursos acadèmics (en cas d’estudiants).

Tingues en compte que aquests contractes no són prorrogables automàticament. Quan finalitzin, hauràs de renegociar amb el propietari si vols continuar.

4. Fiança

Tot i que no és obligatòria, molts de propietaris la sol·liciten per a cobrir possibles desperfectes o impagaments.

L’import s’ha d’acordar entre les dues parts i no és necessari dipositar-la en cap administració, a diferència dels lloguers d’habitatge complet.

5. Drets i deures

El contracte ha de deixar clar què s’espera tant de l’inquilí com del propietari. Alguns aspectes a incloure poden ser: Qui neteja les zones comunes? Està permès fumar? Es poden tenir mascotes?

Consells per a un lloguer sense problemes: 

- Deixa-ho tot per escrit: Tot i que no sigui obligatori, un contracte escrit protegeix ambdues parts i deixa clares les condicions.

- Llegeix bé abans de signar: Assegura’t d’entendre tots els termes i no dubtis a demanar si alguna cosa no està clara.

- Demana sobre les despeses addicionals: Si els subministraments no estan inclosos en el preu, aclareix com es dividiran.

- Inspecciona l’habitació: Abans de mudar-t'hi, revisa que tot estigui en bon estat i fes fotos si trobes alguna cosa danyada.

En tens dubtes? Contacta amb nosaltres! Si estàs a punt de llogar una habitació i tens dubtes respecte del contracte, o si ja en tens un i necessites assessorament, envia un whatsapp al 689 485 382.

Estarem encantats d’ajudar-te a resoldre els teus dubtes.


Notícies relacionades

Publicador de continguts

Actualitat

Publicador de continguts